Bilişim Sektöründe Kariyer

Bugün üniversitemizde İZÜ Kariyer Merkezi koordinasyonunda “Bilişim Sektöründe Kariyer” başlıklı bir program gerçekleştirdik. Programa Smith College ve Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şadi Evren Şeker katıldı ve öğrencilerimizle tecrübelerini paylaştı.

Sektörde Boşluklar Mevcut

Sözlerine kendini tanıtarak başlayan Şadi Evren Şeker, bilişim sektöründe ilk parasını lise çağlarında kazandığını dile getirdi. Şeker “O dönemler kimse bu işleri bilmiyordu. Kolay para kazanma imkânı vardı fakat hala boşluklar mevcut o yüzden avantajlısınız. Hızlı olmalısınız” diye sözlerine ekledi.

Bu sektörün çalışanlarının sürekli bir gelişim içinde olması gerektiğinin altını çizen Şeker “Teknoloji 10 yılda 10 defa değişiyor. Kendinizi güncellemelisiniz. Bu sektörün fırsatları olduğu kadar tehditleri de çok fazla” dedi.

Önemli Olan Satışını Yapabilmek

Türkiye’de bilişim sektöründen ve eksiklerinden bahseden Şeker “Bir projeyi yaparken %80 yurtdışından alıyorsunuz kalan %20lik kısım ise yerelleştirmek için kullanılıyor. Bazı projelere yerelleştirme şart, Amerika’dan alıp burada olduğu gibi kullanamazsınız” dedi ve Türkiye’deki eksiklik olarak da “Ürün ortaya koymak zor değil. Biz burada otursak bir arama motoru çıkarabiliriz. Önemli olan o ürünü bir ekosistem içinde üretimini yapıp satabilmek” diyerek sistemsel sorunu vurguladı.

Güney Kore ve Japonya’dan örnekler veren konuğumuz “Japonya ve Güney Kore’de savaş sonrası taş taş üstünde kalmamıştı. Ama şuan bu sektörde dünya çapında markalar çıkarıyorlar. Biz neden yapamıyoruz? Çünkü organizasyon anlamında bir sıkıntı var. Organize olup, ortak çalışma gösteremiyoruz” dedi.

Gençler Mutlaka Ama Mutlaka Çalışmalılar

Gençlerin iş konusunda eksik kaldıklarından yakınan Şeker “Bizde kimse çalışmak istemiyor. Amerika’da Avrupa’da çalışmak çok normal bir durum. Bunda utanılacak bir şey yok. İş hanesine öğrencilik yazabilen tek toplumuz. Gençlere en büyük tavsiyem mutlaka ama mutlaka çalışmalarıdır” diyerek öğrencilerimize öğüt verdi.

Program öğrencilerimizden gelen soruların cevaplanması ardından hediye takdimiyle son buldu.